Overslaan en naar de inhoud gaan
Ontdek
het vennengebied

De Overasseltse- en Hatertse vennen 

In de directe omgeving van Kaasboerderij de Diervoort liggen de Overasseltse en Hatertse vennen, een gebied dat gekenmerkt wordt door de vele vennen in een bosrijke omgeving. Een uniek natuurgebied waar het zeer de moeite waard is een wandeling te maken.

Ga je mee op ontdekkingstocht in een grotere regio rondom boerderij de Diervoort?

Boerderij de Diervoort bevindt zich letterlijk op een "3 gemeentenpunt". Het hoofdgebouw van de boerderij staat in de gemeente Wijchen, één van de stallen staat in de gemeente Heumen. Ook grenst ons erf aan de gemeente Nijmegen, de gemeente waartoe de boerderij tot halverwege de jaren '80 van de vorige eeuw behoorde. Na aanleg van de snelweg A73, die tussen onze boerderij en de gemeente Nijmegen ligt, is onze boerderij bij de gemeente Wijchen gaan horen.

Onze regio kent heel veel verschillende landschappen met ieder haar eigen charme. De omgeving bestaat uit afwisselende landschappen zoals open landerijen, rivierduinen, bossen en watergebieden en een rivierenlandschap. De historie gaat ver terug gaat in de tijd. Zo wisten de Romeinen al dat hier goed vertoeven was. Uit de Romeinse tijd is zeker in de stad Nijmegen nog van alles bewaard gebleven maar ook in het "buitengebied" wordt u op plekken herinnert aan deze tijd

 

klik hier en lees verder over de mooie omgeving.

Hoe het allemaal begon...

Boerderij De Diervoort is al honderden jaren oud en hoorde vroeger bij het dorp Hatert. In de jaren '30 is de opa van Theo als pachter op deze boerderij gekomen, toen nog een gemengd bedrijf, zoals er zoveel waren in die tijd. Toen Piet en Willy Hopman (de ouders van Theo) de boerderij overnamen rond 1970, hebben zij gekozen voor specialisatie in melkkoeien, dus de varkens en kippen verdwenen van de boerderij. Theo is in 1984 samen met zijn ouders het bedrijf gaan runnen en in 1996 heeft hij samen met Ine de boerderij overgenomen.

Natuurgebied

Inmiddels was de stad Nijmegen flink gegroeid en uitgebreid met bijv. de wijk Dukenburg Deze wijk kwam heel dicht bij de boerderij te liggen. Aan de andere kant van boerderij De Diervoort bevindt zich het natuurgebied de “Overasseltse en Hatertse vennen”. Veel mensen trokken vanuit de stad richting het natuurgebied om de nodige rust en ontspanning te zoeken. In die tijd wist men ook al vaak onze boerderij te vinden om even een kijkje te komen nemen bij de koeien en de kalfjes.

Kaasmakerij en winkel

Het idee om de mensen wat meer te bieden heeft uiteindelijk vorm gekregen eind 1996. Toen is er op onze boerderij een kaasmakerij ingericht en hebben we de oude deel van de boerderij verbouwd tot een winkel waarin de zelfgemaakte boerenkaas en –zuivelproducten verkocht konden worden. Op 5 april 1997 is de winkel geopend.