De bouw

Op deze pagina zullen we u op de hoogte houden van de bouwwerkzaamheden aan de Koeientuin.

Augustus 2013
Ondertussen zijn de overkappingen van beide schuren af. In de jongveestal, de kleinere van de twee stallen, zijn de kelders gestort en de vloer gelegd, In de grote stal zijn de emissiearme vloeren voor de koeien gelegd, en wordt op het moment gewerkt aan het storten van de rest van de vloeren en het metselen van de voorgevel.

Inmiddels zijn ook de zonnepanelen gelegd en aangesloten. De stal produceert op dit moment al energie! Wilt u ons ondersteunen bij dit initiatief voor zonne-energie? Kijk dan snel op de pagina "Vriend worden?".

November 2013
De bouw heeft een tijdje op een laag pitje gestaan, maar we kunnen er nu weer met goede moed tegenaan. Het metselen van de voorgevel is inmiddels afgerond. Ook zijn er silo's geplaatst voor het krachtvoer, en sleufsilo's voor gras en maïs.

De zonnepanelen op het dak hebben nu al genoeg energie geproduceerd om twee huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Voorjaar 2014
We zijn druk met de inrichting van de melkveestal. De ligbxen worden geplaatst en de mestschuif geinstalleerd. Aan de zijkanten van de stal is windbreekgaas gemonteerd en aan de voorkant zijn de deuren geplaatst. Wij hopen in de zomer van 2014 te kunnen starten met het melken van de koeien in de koeientuin.

In april 2014 is één van sleufsilo's volgereden met heerlijk voorjaarsgras. We zijn dus al bezig met het aanleggen van de voorraad voer voor de koeien.

Augustus 2014
Half augustus zijn er 94 koeien vanaf de Diervoort naar de Koeientuin verhuisd. Deze worden nu door de melkrobot gemolken. Inmiddels zijn de koeien aardig gewend in hun nieuwe stal.

Terwijl de koeien wennen aan de nieuwe stal, wordt er volop doorgewerkt om een aantal andere zaken af te ronden. Zoals de mestopslag die achter de stal gemaakt wordt. Daarna zal de jongveestal nog afgewerkt moeten worden en uiteindelijk zal rondom de stallen het erf ingericht worden.

December 2015
Inmiddels is de stal al ruim een jaar in gebruik. Het aantal koeien in de stal wordt langzaamaan uitgebreid en de koeien voelen zich helemaal thuis. Het melken met de robot gaat erg goed, en nieuwe koeien die erbij komen snappen het systeem vaak al na een paar dagen.

Ook de jongveestal is ondertussen afgebouwd en is volop in gebruik. De kalveren en de pinken staan daar in verschillende groepen met leeftijdsgenoten bij elkaar. De kleinste kalfjes staan in een strohok en worden gevoerd met behulp van een drinkautomaat die voor ieder kalfje een eigen portie melk mixt.

Als alles blijft draaien zoals het afgelopen jaar zijn wij dik tevreden!