Wat en hoe?

‘De Koeientuin’ is een initiatief van de familie Hopman. Al jarenlang, vanaf 1995, runnen Theo en Ine Hopman op de grens van de gemeenten Heumen, Wijchen en Nijmegen kaasboerderij ‘De Diervoort’. Nu is er in het nabijgelegen natuurgebied ‘De Overasseltse Vennen’ een probleem met verdroging van de natuur waardoor allerlei zeldzame planten en dieren hier minder goed kunnen leven. Er is ons daarom nadrukkelijk gevraagd om de graslanden op een meer natuurlijke wijze te gaan bewerken.

Komende jaren zullen onze landerijen die grenzen aan de Overasseltse en Hatertse vennen langzaam omgevormd worden naar een natuurgebied. Hier kunnen nog wel koeien grazen, maar niet de 90 koeien die we nu op onze boerderij houden. Op 'De Diervoort' blijven we een aantal koeien houden. De melk van deze koeien zal allemaal gebruikt worden voor het maken van kaas en zuivelproducten. Op de kaasboerderij kunt u dus ook in de toekomst gewoon terecht voor een lekker stuk boerenkaas en overige zuivelproducten, zoals u dat van ons gewend bent.

Wij hebben aan de Kasteelsestraat een nieuw melkveebedrijf opgericht waar op moderne wijze koeien gehouden en gemolken worden. De koeien worden hier met melkrobots gemolken. Ook kunnen de koeien op deze nieuwe plek naar buiten in de omliggende weilanden.